Od dnešního dne začne Google uplatňovat novou politiku pro neaktivní účty. Pokud se na účet nepřihlásíte po dobu dvou let, Google jej odstraní. Tato změna je zaměřena na uvolnění úložného prostoru a posílení bezpečnosti služeb jako Gmail, YouTube a Google Fotky.

Google se rozhodl přistoupit k této změně, aby předešel potenciálním bezpečnostním hrozbám, které mohou vyplývat z neaktivních účtů. Společnost plánuje uživatele předem informovat o blížícím se mazání neaktivních účtů, čímž jim poskytne příležitost přihlásit se a zabránit tak deaktivaci. Tento postup umožní lidem, kteří své účty nepoužívají, ale stále mají zájem o jejich uchování, učinit k tomu včas potřebné kroky.

„Zapomenuté nebo neudržované účty se často spoléhají na stará nebo opakovaně používaná hesla, která mohla být kompromitována, nebyla u nich nastavena dvoufaktorová autentizace a uživatelé je méně kontrolují,“ vysvětlovala v květnu viceprezidentka produktového managementu v Googlu Ruth Kricheli.

Pro zachování aktivního stavu vašeho účtu Google v příštích dvou letech by mělo být dostatečné jen jednoduché přihlášení. Různé činnosti, jako čtení nebo odesílání e-mailů, využívání Google Disku, sledování videí na YouTube, stahování aplikací z Google Play, používání Google Vyhledávání, nebo přihlášení na služby třetích stran prostřednictvím Google, všechny tyto aktivity se počítají jako důkaz aktivity účtu dle jejich zásad pro neaktivní účty.