Google Chrome je bezesporu nejpoužívanějším webovým prohlížečem na světě. Nicméně, mnoho uživatelů si stěžuje na jeho vysokou spotřebu paměti a energie, což může být problém zejména na zařízeních s horší hardwarovou výbavou. Postupem času se z toho navíc stal meme.

Společnost Google se snaží tento problém vyřešit dvěma novými funkcemi nazvanými Memory a Energy Saver. Funkce byly poprvé oznámeny koncem minulého roku, ale teď se konečně dostává do stabilní verze prohlížeče.

Režim Memory Saver slouží k tomu, aby snížil náročnost paměti a v prohlížeči Chrome. Funkce funguje tak, že dočasně uspí neaktivní karty a redukuje jejich spotřebu. Tato funkce by mohla být užitečná zejména pro uživatele s menšími množstvími paměti RAM nebo staršími počítači, kteří potřebují maximalizovat výkon svého zařízení.

Další funkcí je Energy Saver, která v prohlížeči šetří energii baterie tím, že omezuje aktivitu na pozadí a vizuální efekty. Mezi tyto efekty patří například animace a plynulé posouvání. Stejně tak se postará o snížení snímkové frekvence videa.

Pokud chcete vyzkoušet nové režimy i u sebe, musíte nejprve aktualizovat svůj prohlížeč na nejnovější verzi.