Google Chrome je známý svou jednoduchostí a pohodlím, ale také širokou škálou funkcí, jako je správa hesel, prohlížení PDF a HTML souborů ve své desktopové verzi. Ačkoli mobilní verze pro Android dosud nedosáhla plné shody funkcí, zejména co se týče rozšíření prohlížeče, technologický gigant Google pracuje na zlepšení situace s podporou pro přímé otevírání PDF souborů.

V mobilní verzi byly nedávno objeveny nové detaily, které naznačují, že podpora pro tento formát souborů je v plánu. Další náznak objevený v Chrome Canary (testovací verze pro vývojáře) na Androidu umožňuje prohlížeči otevírat PDF soubory přímo, což znamená, že je Chrome může otevřít bez nutnosti stahování na zařízení.

Konkurenční prohlížeče, jako je Mozilla Firefox, již podporují otevírání PDF dokumentů přímo bez nutnosti stahování, zatímco Microsoft Edge posunul laťku ještě dále podporou rozšíření prohlížeče na Androidu.

Google tedy není první, kdo tuto funkci nabízí, ale využívá podpory pro aktualizovaný modul MediaProvider Mainline v rámci Androidu 15, který by měl zahrnovat prohlížeč PDF, což by mohlo Chrome umožnit být mezi prvními aplikacemi, které tuto novou funkci využijí po vydání Chrome 123 společně s beta verzemi Androidu 15.