Podle nejnovějších informací se technologický gigant Google s plnou vervou věnuje vývoji revoluční technologie, jež by pomocí umělé inteligence dokázala samostatně generovat zpravodajské články.

Dle zprávy The New York Times byl projekt Genesis již představen řadě globálně uznávaných zpravodajských společností, mezi nimiž se nachází i takový velikáni, jako jsou The Washington Post, The Wall Street Journal a samozřejmě i zmíněný The New York Times. Ačkoliv zatím nejsou k dispozici žádné konkrétní detaily či úniky informací, svědci této prezentace popisují své dojmy jako velmi znepokojující.

Podle některých zúčastněných se zdá, že nástroj Genesis nebere ohled na specifický druh práce, což může vyvolávat obavy o budoucí roli novinářů v zpravodajském procesu. Google však tvrdí, že novináři by mohli využívat tento AI nástroj ke generování zpravodajských článků a automatizaci některých svých úkolů, čímž by se mohli věnovat složitějším a vysoce kvalitativním aspektům své práce.

Mluvčí společnosti Google pro zpravodajský portál TechCrunch prohlásil: ,,Ve spolupráci s vydavateli zpravodajství, zejména menšími vydavateli, se nacházíme v nejranějších fázích průzkumu nápadů, které by potenciálně mohly poskytnout novinářům nástroje podporované umělou inteligencí, jež by jim pomohly v jejich práci.“

Přestože nový AI nástroj pro generování článků nabízí přitažlivou perspektivu asistence, vyvolává u vydavatelů značné obavy. Hrozba šíření dezinformací prostřednictvím AI generovaných článků, které nejsou důkladně ověřeny a zrevidovány, vrhá stín na jeho potenciální přínos.