Technologický gigant Google vynakládá značné úsilí na testování svého inovativního lékařského AI chatbota, Med-PaLM 2, v rámci nemocničního prostředí. Tento nástroj představuje pokročilou verzi modelu PaLM 2, přičemž jeho hlavní funkcí je odpovídání na otázky vztahující se k lékařským informacím. Google si klade velké naděje do tohoto nově aktualizovaného modelu, především ve vztahu k jeho potenciálnímu přínosu pro země, kde je přístup k lékařské péči omezený.

Med-PaLM 2 byl vycvičen na základě pečlivě vybraného souboru demonstrací lékařských odborníků. Google je přesvědčen, že tato specifická výuka významně zlepší schopnost chatbota vést odborné zdravotnické konverzace, a to v porovnání s klasickými chatboty, jako jsou Bard, Bing nebo ChatGPT. Avšak nedávná studie upozornila na to, že přes všechny tyto inovace, Med-PaLM 2 stále zápasí s některými problémy týkajícími se přesnosti, což je charakteristika běžná pro všechny velké jazykové modely.

Hlavní ředitel výzkumu společnosti Google, Greg Corrada, otevřeně přiznal, že AI chatbot určený pro lékařské účely se stále nachází ve velmi rané fázi svého vývoje. Podle jeho slov je jasné, že proces zdokonalování a inovace tohoto nástroje potrvá ještě několik dalších měsíců, pokud ne roků.

Nezapomeňte se podívat také na video níže, ve kterém se Dr. Alan Karthikesalingham představuje funkce AI chatbota ve zdravotnictví.

Google chatbot