Google patří mezi společnosti, které svým uživatelům nabízí zdarma řadu softwarových řešení. Nejenže ale musí zaplatit za provoz serverů, ale také ještě musí ze svých aplikací něco vydělat, hrají pro něj důležitou roli reklamy. S rozumným množstvím se dokáže smířit asi každý, nicméně současné čarování s reklamami uvnitř Gmailu vzbuzuje v uživatelích nepěkné pocity.

Gmail dosud zobrazoval reklamy pouze navrchu seznamu, kde se dají docela snadno ignorovat. Některým uživatelům se ale nyní reklam začalo objevovat daleko více, a to jak v mobilní aplikaci, tak i v klasickém webovém rozhraní. Poprvé o tom informoval server 9TO5Google.

Navýšení počtu reklam je otravné, ale stále ještě docela pochopitelné. Horší je spíše fakt, že se Google nyní oprostil od myšlenky ukazovat je pouze na začátku seznamu e-mailů, ale nyní je bez jakýchkoliv zábran začal strkat i různě doprostřed, čímž rozrušil řadu lidí, kteří si ve své elektronické poště udržují maximální pořádek.

Nepříjemná novinka se patrně ještě nerozšířila globálně všem uživatelům. Nepodařilo se ji zaznamenat mně ani na jednom z mých zařízení a stejně na tom byla i redakce serveru 9TO5Google. Vysoké množství příspěvků na Twitteru, kde jsou přiloženy i screenshoty, však nasvědčují tomu, že případy nejsou zrovna ojedinělé.