Odhalení grafické karty Nvidia GeForce RTX 4070 Ti se už blíží, s nejvyšší pravděpodobností se jej dočkáme už 3. ledna v rámci akce CES 2023. Její specifikace známe už delší dobu, v posledních týdnech se začaly zjevovat i informace o ceně a zároveň uniklo vícero modelů od partnerů Nvidie, jako jsou Colorful nebo PNY. Udržet své modely v tajnosti se však nepovedlo ani společnosti GIGABYTE.

Server Videocardz se dostal ke snímkům pětice grafických karet GIGABYTE GeForce RTX 4070 Ti. Dočkat bychom se měli modelů pojmenovaných jako AERO, EAGLE a GAMING, zbylá dvojice pak vyjde pod značkou AORUS s označením Elite a Master. Oba tyto modely jsou tříslotové a podobné si jsou jako vejce vejci, nicméně druhý jmenovaný zřejmě nabídne vyšší frekvence a vestavěný displej, který dovede ukazovat informace o grafickém čipu nebo vlastní animace.

Všech pět karet je vybaveno třemi ventilátory, což nepředstavuje žádnou změnu oproti sérii RTX 3070 Ti. Nové modely se ale budou moct pochlubit zbrusu novým krytem. Další změnou je přejmenování bílého modelu z VISION na AERO.

Každá z karet měla původně vyjít jako RTX 4080 12GB, nicméně po jejím zrušení byly všechny přeznačeny na RTX 4070 Ti.

Informace o ceně byly nedávno aktualizovány a karta RTX 4070 Ti prý bude nakonec levnější, než se původně předpokládalo (více v samostatném článku). Její cena ve Spojených státech údajně začne na 799 dolarech a bude tak o 100 dolarů levnější než zrušená RTX 4080 12GB. Ta měla totiž být uvedena na trh s cenovkou 899 dolarů. Jak jsem ale již několikrát zmínil, nikdy k tomu nedošlo.