Digitální věk se s každým rokem více a více dostává do všech oblastí našeho života. Jedné se ale doteď více méně vyhýbal, a tou bylo stavebnictví jako takové. Na začátku měsíce vstoupil v Anglii do platnosti zajímavý zákon: všechny nové domy budou muset disponovat možností připojení k internetu s gigabitovou rychlostí.

U existujících domů a bytů by poté měli majitele zajistit jednodušší možnost toto připojení instalovat. S tím souvisí i zákaz dodatečných poplatků za samotný přechod na toto vysokorychlostní připojení, které byly dle komentářů na internetu dost často extrémní.

Zákon vyšel z „pera” DCMS neboli Odboru pro digitální prostor, kulturu, média a sport. Bez zajímavosti není ani to, že v zákonně je pevně stanovena maximální možná cena za techniku potřebnou pro dosažení takového připojení, jež činí v přepočtu zhruba 54 tisíc Kč. Pokud není majitel prostoru v dané oblasti schopen, třeba kvůli dražším komponentám, v této ceně zařídit internet gigabitový, tak musí zajistit ten „nejrychlejší možný”.

Dle vyjádření vlády bude instalace v této cenové relaci možná u 98 % bytů a domů na území Anglie. Pod toto nařízení nebude spadat Skotsko, Wales a Severní Irsko, které si zákony v této oblasti stanovují samy.

Nařízení si klade za cíl kompletní pokrytí Anglie vysokorychlostním internetem do roku 2030. V současnosti je země pokryta zhruba ze 72%. Doteď jste si mohli zrychlit připojení pouze po výslovném souhlasu správce domu, a to i v případě, že jste daný byt vlastnili. Velmi často tak banální touha po rychlejším připojení končila u soudu. Na proces měl nájemce právo, pokud se správce nevyjádřil do 35 dnů od žádosti.

Ocenili byste, abychom tuto moderní výsadu měli také pevně zavedenou v zákoně? Měli jste případně někdy problém se zavedením rychlejšího připojení? Ať už z jakéhokoliv důvodu?