Getty Images, renomovaná agentura pro stock fotografie, ve spolupráci s populární platformou pro úpravu fotografií Picsart, představuje nový AI generátor obrázků. Model byl trénován výhradně na licencovaných stock obrázcích a slibuje být odpovědnou, komerčně bezpečnou alternativou k existujícím platformám. Oproti ostatním AI generátorům, které často čelí kritice za porušování autorských práv, bude tento model poskytovat obrázky s plnými komerčními právy, což by mělo eliminovat obavy z porušování autorských zákonů.

Služba bude k dispozici výhradně pro placené předplatitele Picsart a připomíná model Firefly AI od společnosti Adobe, který je také trénován na stock obrázcích, avšak neexkluzivně. Nedávné kontroverze kolem Adobe, které vyvolaly rozhořčení uživatelů po aktualizaci podmínek služby umožňující společnosti využívat díla lidí k tréninku AI modelů, vedly k rychlé úpravě těchto podmínek po značném odporu veřejnosti.

Picsart a Getty se snaží předejít jakékoli negativní reakci tím, že se drží výhradně licencovaných stock obrázků, takže běžní uživatelé Picsart nebudou riskovat, že by jejich tvorby byly využity modelem pro trénink či generování.