Rok se s rokem pomalu sešel a Samsung pořádá další letní Galaxy Unpacked. Stejně jako loni se klíčovým oznámením staly skládací telefony a v tomto roce je obzvláště zajímavý rozměrově menší Galaxy Z Flip 5. Ten většinou figuroval jako malý a nenápadný bráška většího Z Foldu, ale tentokrát se stal pro Samsung vynikajícím esem v rukávu.

Galaxy Z Flip 5 jako obvykle přichází s krásným designovým zpracováním, ale jak jste si již mohli na obrázcích všimnout, na zadní straně má něco víceméně nového. Externí obrazovku jsme sice mohli vidět také u předešlých modelů, ale zdaleka nedosahovala takových rozměrů. A se skoro čtyřikrát větší plochou přichází také široká škála novinek, která dělá letošní clamshell z jihokorejské dílny ještě atraktivnějším.

FLEX WINDOW: VĚTŠÍ A PLNÉ MOŽNOSTÍ

Okénko ve tvaru složky nese označení Flex Window a přináší staré známé, ale i zbrusu nové funkce. Podobně jako vaše domovská nebo zamykací obrazovka navíc nabízí nespočet možností přizpůsobení – vybrat si lze z různých druhů stylových rámečků a ciferníků.

Co se pak týče funkční stránky jako takové, Flex Window umožňuje snadný a rychlý přístup k informacím o počasí, ovládacím prvku audiopřehrávače a dalším miniaplikacím/widgetům. Pochopitelně nechybí ani možnost procházet seznam hovorů a reagovat na ně, a to nejen pomocí předem nastavených odpovědí. Samsung totiž překvapil s kompletní podporou QWERTY klávesnice, a tak si můžete vyřizovat zprávy i bez toho, abyste telefon vůbec otevírali.

Pakliže patříte k milovníkům fotografování, mohlo by vás Flex Window potěšit v dalším aspektu. Jak se dříve spekulovalo, Samsung opravdu přináší speciální režim pro fotografování (označen je jako FlexCam), díky němuž lze pořizovat selfíčka propracovanější zadní kamerou. Po vyfocení snímku s ním navíc lze přímo na externím displeji interagovat. Nelíbí se vám? Smažte ho.

PERFEKTNÍ VÝKON

V oblasti výkonu Samsung opět nezklamal a jeho partnerství s americkým čipovým gigantem Qualcomm se přeneslo i do skládacích telefonů. Galaxy Z Flip 5 tudíž disponuje vlajkovým procesorem Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, respektive jeho vylepšenou, přetaktovanou verzí, která nabízí vyšší frekvence na procesoru i grafickém jádře. Ve finále je tak možné z čipu vymačkat ještě o špetku víc výkonu.

Nejmodernější Snapdragon je doprovázen 8GB operační pamětí a buď 256GB, nebo 512GB úložištěm.

CENA A DOSTUPNOST

Mobilní telefony Galaxy Z Flip5 a Galaxy Z Fold5 lze v České republice předobjednávat od 26. července, v obchodech budou dostupné od 11. srpna 2023. 

Zákazníci, kteří si v období od 26. 7. do 10. 8. (včetně) nebo do vyprodání zásob zakoupí telefony Galaxy Z Flip5 nebo Galaxy Z Fold5, získají model s dvojnásobně vyšší kapacitou paměti za cenu modelu s kapacitou nižší.

Doporučené ceny Galaxy Z Flipu 5:

  • Galaxy Z Flip 5 8/256GB – 28 499 Kč
  • Galaxy Z Flip 5 8/512GB – 30 999 Kč

Smartphone bude dostupný v barvách šedá, zelená, fialová, béžová a grafitová.

DALŠÍ PARAMETRY TELEFONU

Galaxy Z Flip 5 se ve srovnání s předchůdcem v oblasti dalších hardwarových parametrů už tolik neliší. Na výpis těch nejdůležitějších z nich se můžete podívat níže:

  • 6,7palcový Dynamic AMOLED 2X FullHD+ vnitřní displej, až 120Hz obnovovací frekvence
  • 3,4palcový Super AMOLED vnější displej, rozlišení 720x748 pixelů, 60Hz obnovovací frekvence
  • Duální zadní fotoaparát: 12Mpx hlavní s OIS a clonou f/1,8, 12Mpx ultra širokoúhlý s clonou f/2,2
  • Procesor Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy
  • 3 700 mAh (typická hodnota) duální baterie
  • Rozměry: 71,9x85,1x15,1 mm (složený), 71,9x165,1x6,9 mm (rozložený)
  • Hmotnost: 187 gramů