Vivo představuje novou verzi své nadstavby Funtouch OS, která nabízí nejnovější funkce operačního systému Android 14, ale ty doplňuje o vlastní vychytávky. Čerstvě odhalená čtrnáctá verze se zaměřuje na usnadnění multitaskingu, nové možnosti personalizace a také přináší lepší nástroje pro úpravu videa. Navíc má i potenciál zvýšit výkon vašeho telefonu.

PLYNULEJŠÍ ZÁŽITEK

Poslední větou jsem konkrétně narážel na funkci zvanou Smooth Envision, která se stará o snížení počtu úloh běžících na pozadí a optimalizaci využití operační paměti. Vivo v tiskové zprávě také slibuje, že vylepšený prvek RAM Saver přidává až 600 MB dostupného prostoru v paměti RAM, a to konkrétně u zařízení, jejichž RAM má kapacitu 8 GB.

Když nelze telefon zrychlit doopravdy, tak to půjde alespoň na oko, řeklo si pravděpodobně Vivo při vývoje dodatečného vylepšení s názvem Motion Blur, které simuluje rozmazání při otevírání a zavírání aplikací. To má navodit dojem, že jsou všechny procesy tohoto typu plynulejší, a to údajně až o 18,7 % při použití 60Hz displeje.

NOVÝ LEVEL MULTITASKINGU

Kromě toho, že práci s větším množstvím aplikací usnadňují zmíněné optimalizace výkonu, přináší Vivo také vylepšenou funkci malých oken. Ta jednoduše umožňuje částečné překrytí jedné aplikace jinou, jak to můžete dělat třeba na počítačích. Při hraní her tak můžete například odpovídat na konverzace bez toho, abyste odcházeli z boje o kontrolní bod.

Mezi okny lze navíc přepínat jediným klepnutím, což se hodí například při jízdě autem, kdy se potřebujete maximálně soustředit na to, co se děje před vámi, a nemůžete si dovolit delší manipulaci s telefonem.

DALŠÍ MOŽNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ

Další novinka ve Funtouch OS 14 může mnohým trošičku připomenout významné změny v operačním systému iOS 16. Vivo totiž umožňuje přizpůsobení hodin na zamykací obrazovce, a to pomocí tří způsobů rozvržení a osmi stylů písma. Přizpůsobit si také lze always-on displej.

Nové monochromatické téma MY Color Palette, které vychází z designu Material You systému Android, nabízí jednoduchý a elegantní výběr barev. Tato funkce navíc přispívá k úspoře energie tím, že optimalizuje displej pro zobrazení ve stupních šedi.

SNAZŠÍ A LEPŠÍ ÚPRAVA VIDEÍ

Funtouch OS 14 se snaží zjednodušit úpravu videí, abyste se nemuseli spoléhat na nástroje třetích stran. Operační systém přichází s možností nastavení kvality videa, včetně možného rozlišení až 4K při 60 FPS a poskytuje tak uživatelům větší možnost kontroly nad tvořeným obsahem. Nabídku funkcí dále rozšířilo 25 filtrů pro snadnou úpravu.

Funtouch OS 14 navíc přináší optimalizované procházení a prohlížení alb, takže uživatelé mohou upravovat rychlost přehrávání videa, přehrávat ve smyčce, užívat si přehrávání přes celou obrazovku nebo pořizovat snímky obrazovky.

BEZPEČNĚJŠÍ SDÍLENÍ OBRAZOVKY

Při přenosu obrazovky telefonu na externí displej může dojít k nechtěnému úniku soukromých informací (ti, kteří viděli poslední řadu seriálu Sexuální výchova, to budou vědět dvakrát tak dobře). Novinka v systému Funtouch OS 14 proto umožňuje sdílení obrazovky bez toho, aby sledující měli možnost vidět oznamovací lištu.

Co se dále týče zabezpečení, fotografie uložené ve skrytém albu jsou nově chráněny dalším krokem ověření heslem.