Eric Finman nedávno ohlásil spuštění svého vlastního telefonu, který pojmenoval „Freedom Phone“, tedy v překladu telefon svobody.

Jeho „poslání“ vyplývá už z názvu; toto zařízení by mělo podporovat svobodu slova vás i ostatních díky vlastnímu „necenzurovanému“ obchodu s aplikacemi a systému Freedom OS.

Ačkoli je to zajímavá myšlenka, jedná se spíše o politický krok. Po zakázání Donalda Trumpa na řadě sociálních sítí proti „technologickým gigantům“ chová mnoho Američanů odpor.

Přečtěte si také: AnTuTu zvolilo nejrychlejší prosincový Android smartphone střední třídy

Konec cenzury může být zajímavé heslo, problém ale nastává, když začnete o fungování systému přemýšlet. Otázkou totiž zůstává, zda třeba obchod s aplikacemi systému bude tolerovat i protizákonné aplikace propagující kriminální činy.

Mobil navíc ještě ani nemá povolení od americké FCC a v představovacím videu nebyl zapnut, předobjednávat ho v současnosti tak nemá smysl.

A pokud už samozvanému „bitcoinovému milionáři“ ohledně jeho softwaru věříte, je třeba myslet i na hardware, pravděpodobně se totiž bude jednat o stodolarový čínský mobil s cenovkou nastřelenou na 500 dolarů, za které se teď mobil prodává.