Fotky Google jsou dalším příkladem aplikací, které přináší zcela nové možnosti díky umělé inteligenci. Kalifornský technologický velikán prostřednictvím blogového příspěvku ohlásil velkou aktualizaci oblíbené funkce Memories, která umožňuje rychlé a snadné procházení zážitků vyjádřených fotografiemi.

Samotná vychytávka Memories je stará už čtyři roky, nicméně teď dostává právě díky AI zcela nový rozměr. Google se pyšní inovací, jejímž smyslem je uživatelům dodat časovou osu podobnou papírovému fotoalbu, kde budou automaticky upravována a uspořádána multimédia.

Nové zobrazení Memories se současně dostává na hlavní lištu, kde nahradí záložku pro sdílení. To abyste jej měli hned po ruce – Google si patrně uvědomuje, že se jedná o žádanější možnost. A ještě aby ne, když Memories každý měsíc používá více než půl miliardy uživatelů.

„Můžete se rozhodnout, zda si své oblíbené vzpomínky uložíte do zobrazení Memories, nebo si vytvoříte vlastní od začátku. Zobrazení Memories také umožňuje snadno přidávat nebo odebírat konkrétní zobrazené fotografie a videa a vzpomínky zcela skrývat,“ popisuje funkci Google.

Součástí vzpomínkové stránky je samozřejmě i název. Pakliže byste ale neměli zrovna žádný nápad, jak ji pojmenovat, opět vám mohou přijít vhod schopnosti umělé inteligence. Po stisknutí tlačítka „Help me title“ jsou Fotky Google schopny na základě obsahu vymyslet kreativní název. Nelíbí se vám? Požádejte o další možnosti! AI navíc můžete trochu pomoct zadáním nápovědy, pokud by opakovaně šla proti vašemu gustu.

Google nicméně poznamenává, že se stále jedná o experimentální funkci, a tudíž ze začátku nemusí fungovat úplně podle vašich představ. Po získání dostatečné zpětné vazby a následném vylepšení na jejím základě by se ale měla přesnost a finální spokojenost uživatelů zvýšit.

Zlepšená funkce Memories se zatím dostala pouze k lidem ze Spojených států, avšak Google slibuje celosvětové rozšíření během následujících měsíců.