Google Fotky jsou úžasným nástrojem pro zálohování vašich fotek. Automaticky synchronizují obrázky, které vyfotíte, a uloží je do bezpečí serverů Google. Jak si ale všimnul web Android Police, někteří uživatelé teď nahlašují, že jejich starší fotografie služba poškodila všemožnými ornamenty.

Uživatelé většinou nahlašují jakési různě zprohýbané linky a další tmavé houfy pixelů na svých fotografiích. V některých případech toto poškození vypadá snad až umělecky, ale je pravdou, že ho na svých vzpomínkách asi nechcete. Chyby jsou nahlašovány i na Redditu, problémy se začaly objevovat zhruba před třemi dny.

Obrázky pro lepší viditelnost artefaktů rozklikněte.

Jak to tak vypadá, zasaženy jsou fotky z let 2013 až 2015, někteří dokonce mluví ještě o specifičtějším časovém rozsahu od května/máje roku 2013 do května/máje roku 2015. Dobrou zprávou je, že pro většinu uživatelů byl už problém vyřešen automaticky, v jiném případě často pomohlo vymazání „cache“ aplikace.

Google řekl, že všechny obrázky jsou na jeho serverech uložené v nepoškozeném stavu a jde tak pouze o chybu softwaru na zařízeních uživatelů. Společnost si tedy je situace vědoma a snaží se ji vyřešit. Přesto by tento incident mohl být pro mnohé uživatele impulzem pro to, aby si fotky zálohovali i jinde.