Fitbit bylo nuceno celosvětově stáhnout asi 1,7 milionu kusů svých chytrých hodinek po odhalení jejich problémů s přehříváním. Toto přehřívání znamenalo v některých případech i zranění. Krok ve středu ohlásila americká instituce pro ochranu spotřebitelů.

Asi milion z prodaných kusů patří jen pod Spojené státy. Tam byla zařízení Ionic dostupná za 200 až 330 dolarů (4 600 až 7 600 korun, či 180 až 300 eur) u různých prodejců. Kousky se prodávaly i po ukončení produkce v roce 2020 až do posledního prosince. Vůbec první problémové hodinky byly pak prodány už v září/septemberu roku 2017; tedy ještě před akvizicí Googlu.

Fitbit zaregistrovalo 174 nahlášení přehřívání baterie a dohromady 118 případů, kdy toto přehřátí vedlo ke zranění. Počty zahrnují i dva případy popálení třetího stupně a čtyři případy popálenin druhého stupně.

Zákazníci mají hodinky přestat používat a napsat si o bezplatné zaslání boxu, ve kterém je navrátí. Všichni pak dostanou zpět 299 dolarů (7 000 Kč či 270 eur), což většinou kupní cenu zvládne pokrýt. I kdyby ne, postižení zákazníci dostanou ještě kupón na 40% slevu z produktů Fitbit.

Značce se něco takového neděje poprvé. Své první stahování zpět z rukou zákazníků musela zažít už před osmi lety. Tehdy kůži dráždící náramek chytrého zařízení nahlásilo asi 9 900 uživatelů.