Internetový prohlížeč Firefox postupně ztrácí uživatele. Na konci roku 2018 společnost hlásila 244 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Ve druhém čtvrtletí letošního roku toto číslo kleslo na 198 milionů. Ano, nadále jde o působivé číslo, ale nelze si nevšimnout, že za poslední tři roky Firefox ztratil téměř 46 milionů uživatelů.

Společnost Mozilla uvedla Firefox na trh v roce 2002 jako přívětivější alternativu k prohlížečům založených na Chromiu. Do roku 2008 se Firefox podílel na 30 % všech prohlížečů, přičemž Internet Explorer měl stále lví podíl na trhu kolem 60 % a Google Chrome byl teprve v plenkách. Nyní Chrome trůní na trůnu webových prohlížečů s 65% podílem na trhu a Firefox s Edge mají na stolních počítačích, mobilních zařízeních a konzolích každý přibližně 3% podíl.

K poklesu došlo pravděpodobně z důvodu pomalejšího vývoje. V posledních několika letech si uživatelé stěžovali na nedostatek podstatných aktualizací výkonu a na rozporuplné úpravy uživatelského rozhraní. Google Chrome zase pomohla skutečnost, že je výchozím prohlížečem na téměř všech zařízeních se systémem Android, na Windows je zase Microsoft Edge a nesmíme zapomenout na Safari na Macu a iPhonech.

Firefox čeká těžký boj. Z důvodu převahy Google Chrome je stále více stránek optimalizováno, aby se v tomto prohlížeči načítalo rychleji. Samozřejmě, 198 milionů uživatelů nezmizí přes noc, ale očekává se, že postupný odliv nedokáže Mozilla zastavit.

Jaký prohlížeč používáte vy?