Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Nízkoprofilové klávesnice patří mezi mé oblíbené. Nikdy jsem nebyl fanoušek vysokých klikavých spínačů, za což hlavně může fakt, že jsem vyrostl na membránových klávesnicích u notebooků či na neznámých klávesnicích za pár stovek. Přechod na mechanické byl pro mě zdlouhavý. Hlavně z toho důvodu, že jsem nemohl najít ideální kombinaci nízkých spínačů, nižší hlasitosti, ale vysoké kvality zpracování. V té době totiž ještě neexistovala dnes testovaná klávesnice Asus ROG Falchion RX Low profile. Ta dokonce nabízí víc než jen výše zmíněné atributy.  

Po otevření balení vás okamžitě překvapí velikost. Jde o klávesnici s 65% velikostí. Jenže i když nedisponuje numerickou klávesnicí a zbytek je razantně zmenšen, tak Falchion RX nepůsobí male. Na začátku jsem si musel chvíli zvykat, ale díky dobrému rozlišení kláves to nebylo vůbec složité. Šipky nejsou oproti ostatním zmenšené a tlačítka Delete, Page Up a další byla posunuta chytře na pravou stranu pod sebe. Klávesnice je se svými 26,5 mm také velmi nízká. Protože osobně mám radši ruce pod větším úhlem, tak jsem využil kryt jako podložku. Součástí balení je kromě klávesnice, USB-C do USB-A kabelu i konektor pro 2,4GHz připojení a kryt. Nejen, že při nepoužívání klávesnice slouží jako skvělá ochrana před prachem a nečistotou, ale také jako podložka, abyste mohli mít klávesnici výš. Rohy krytu jsou pogumované. Můžete buďto do krytu vložit klávesnici, nebo pokud byste chtěli klávesnici ještě vyvýšit, tak kryt otočit a položit Falchion RX na něj. Jde o drobný detail, který ale působí velmi chytře a promyšleně. 

Ale teď k tomu hlavnímu, ke spínačům. Jde o nízkoprofilové opticko-mechanické ROG RX. Takže imituje pocit z membránové klávesnice, ale přesto dochází k příjemnému dokliku. Testovaná verze disponovala konkrétně RED variantou. S aktivačním bodem 1 mm a potřebnou silou okolo 40 g jde o jedny z nejlehčích switchů, které sotva ucítíte jak při hraní, tak při psaní. Byl jsem až překvapen, jak dlouze jsem dokázal klávesnici používat při práci, aniž bych ucítil jakoukoliv únavu v prstech. Switche jsou přesto dost pevné, takže klávesy se nekývají a neujíždí do stran. Třešničkou na dortu pro mnohé může být dvojitá tlumící silikonová pěna, která tlumí výrazný klikavý zvuk. Nebojte se, že byste o něj úplně přišli. Jen je o dost méně výrazný, takže ho nezachytí případný mikrofon a vy nebudete rušit okolí. 

Spínače ovšem nejsou jedinou předností klávesnice. Na horní straně se nachází slot pro konektor, přepínání mezi připojením kabelem, konektorem, nebo Bluetooth. Konektor není klasický. Jde totiž o ROG Omni Receiver, který využijete naplno, pokud vlastníte i myš, která podporuje tento typ přijímačů. Můžete tak na jeden napárovat jak klávesnici, tak myš najednou. Zároveň nahoře najdete multifunkční tlačítko a pogumovanou dotykovou plochu. To můžete využívat na ovládání hlasitosti, případně na přepínání mezi různými barevnými profily.

Upřímně nejsem velký fanoušek RGB podsvícení, kdy vám každá část klávesnice svítí jinak, případně mění barvu při každém kliknutí. Falchion RX jako další ASUS ROG zařízení podporuje Aura Sync pro synchronizaci barev napříč příslušenstvími. A pokud chcete nejšílenější barevné kombinace a udělat si z klávesnice rave party, tak budete nadšeni. Já si nastavil jen pomalé prolínání barev. Ale přesto jsem využíval podsvícení jednotlivých kláves více než u jiných. Pomocí tlačítka Fn totiž nejen máte dodatečné funkce ovládání systému, ale i osvětlení. Při stisknutí kombinace Fn+§ se vám rozsvítí horní numerická klávesnice podle výdrže baterie. Pokud tak máte 30-40 %, tak svítí čísla 1 až 3. Pokud 78 %, tak zase 1 až 7. Jde o jednoduchý způsob, jak okamžitě zjistit stav baterie. Ale nebojte se, že byste nervózně museli kontrolovat, kolik procent vám ještě zbývá. Asus uvádí, že v průměru klávesnice vydrží přes 430 hodin. Přičemž za týden zkoušení se nám vybila o necelých 20 procent. 

Nízkoprofilová ASUS ROG FALCHION RX byla příjemným překvapením. Pokud sháníte menší klávesnici s nižšími spínači, tak mohu jednoznačně doporučit. Některé by mohla odradit vyšší cenovka, která dle mého opodstatňuje prémiové zpracování a dodatečné funkce. Falchion RX se prodává pouze v bílé barvě s jak českým, tak anglickým rozvržením.