V září byl představen Fairphone 5 – chytrý telefon, který byl vyvinut s maximálním důrazem na jednoduchou opravitelnost a udržitelnost. Zdali se dá s jeho vnitřnosti opravdu tak snadno manipulovat, jak výrobce tvrdí, se pokusil ověřit uznávaný server iFixit, poskytující návody a nástroje pro uživatelskou opravu spotřební elektroniky.

Fairphone 5 v prvé řadě nabízí úplně primitivní mechanismus na sejmutí zadního krytu – v cestě vám nestojí sklo ani žádné pevné lepidlo. Ačkoliv tedy telefon není bůhvíjak chráněný před zásahy uživatele, pyšní se stupněm krytí IP55, nabízejícím slušnou odolnost vůči vodě i prachu.

Telefon nabízí samostatně vyměnitelné fotoaparáty a nahradit za nový lze pohodlně také USB-C port. Výrobce navíc myslel i na občasnou nutnost vypojit kabely ze základní desky, a proto je od sebe odlišil barevně a na PCB jednotlivé barvy uvedl. Opravy jsou zkrátka intuitivní.

Možnost takto komplexních uživatelských oprav by nedávala příliš velký smysl, kdyby nebyla zajištěna dlouholetá softwarová podpora. Naštěstí, Fairphone 5 slibuje 8–10 let aktualizací, ze kterých zkrátka padá brada.

S ohledem na všechna pozitiva si Fairphone 5 od iFixit vysloužil za opravitelnost hodnocení 10/10. Jedním ze zklamání je podle recenzentů třeba výměna čtečky otisků, ale to se dá určitě prominout.