Dobré ráno. Přinášíme vám souhrn těch nejzajímavějších novinek z poslední doby napříč pěti sociálními sítěmi. Používáte nějakou z nich?

– YouTube pravděpodobně zavede nový a ještě agresivnější reklamní systém. Na sociálních sítích, hlavně tedy na Twitteru, se začaly objevovat snímky zachycující obrovské množství reklam před videem. V některých případech se jich může dokonce zobrazit i jedenáct. Více zde.

– Instagram se soustředí převážně na sdílení fotografií či videí jednotlivců. Tím je myšleno, že neklade takový důraz na reakce svých uživatelů na cizí příspěvky, jako je tomu například na Twitteru nebo Facebooku. Nyní ale tato služba přinese možnost sdílet cizí příspěvky na vlastním profilu. Bude tak mnohem snazší ukázat svým sledujícím, co vás zajímá. V současné době je jedinou efektivní cestou vložení příspěvku do příběhu, avšak ten po 24 hodinách zmizí.

– Sociální síť Snapchat je nyní konečně možné používat i přes webový prohlížeč. Svým uživatelům platforma umožňuje s přáteli konverzovat, volat nebo posílat si takzvané Snapy – obrázky (případně videa), které chvilku po zobrazení zmizí. Dosud bylo možné službu používat jen přes mobilní aplikaci.

– Změny dělá i komunikační platforma Telegram, která v červnu spustila předplatné Telegram Premium. Jeho součástí byla mimo jiné možnost rychle reagovat na zprávy pomocí emoji. Nyní je funkce dostupná pro všechny uživatele. Předplatitelé si mohou reakci zvolit ze sbírky více než tisíce emoji a mohou na jednu zprávu reagovat až třemi různými smajlíky. Také mohou použít emoji jako takový animovaný odznáček vedle svého jména. 

– Meta se evidentně inspirovala od Discordu, který je oblíbený mezi hráči a fanouškovskými komunitami. Do Messengeru a skupin na Facebooku nyní míří vychytávka, která umožní rozdělení konverzačních místností do speciálních kategorií. V praxi to znamená, že nebude nutné všechny věci řešit v jednom velkém chatu, kde dřív či později vznikne zmatek. Naopak, vše bude mít své místo a pro velké skupiny lidí to bude naprosto ideální funkce. A mimochodem, INDIAN má také vlastní server na Discordu.