Po změnách ve své čipové divizi se Samsung připravuje na uvedení nového SoC, které zamíří do vlajkových smartphonů. Exynos 2400, jak se má jeho nejnovější počin jmenovat, by se měl odhalit koncem letošního roku, takže už konečně nebudeme muset spekulovat o tom, jaké budou jeho parametry. Analýza společnosti TrendForce nyní přináší i další zajímavé informace.

TrendForce publikovala na sociální platformě X nový příspěvek, ve kterém tvrdí, že se „Samsung rozhodl obnovit vlastní projekt návrhu procesorů, aby si zachoval špičkové výzkumné kapacity a odborné znalosti v oblasti pokročilé výroby polovodičů“. To vše už ostatně víme delší dobu, ale co je daleko důležitější, je tvrzení, že Exynos 2400 bude do série Galaxy S24 integrován v omezené míře.

Dříve se spekulovalo o tom, že modely s Exynosem 2400 budou vydány napříč evropskými zeměmi a také v Jižní Koreji. Domněnka společnosti TrendForce ale nasvědčuje tomu, že se s čipem možná nesetkáme v tolika státech, jak se původně předpokládalo. Stále tedy existuje naděje, že do Česka dorazí varianta se Snapdragonem 8 Gen 3. Osobně se ale obávám, že Samsung tento model vypustí na významnějších trzích typu Francie, Německo a Velká Británie, přičemž na menší země, jako jsme právě my, zbyde verze s Exynosem.

Exynos 2400 se ve finále může ukázat jako slušný čip, nicméně za jeho už teď pochroumanou reputaci mohou zkušenosti uživatelů s předešlými vlajkovými modely. Třeba Galaxy S22. V některých modelech byl využit procesor Exynos 2200, v jehož případě spotřebitelé hlásili problémy s výkonem.

Dle poměrně čerstvých zvěstí má Exynos 2400 využít 4nm výrobní proces a dostane celkem 10 procesorových jader. Využívat má velké jádro Cortex-X4 s frekvencí 3,1 GHz, dvě jádra Cortex-A720 taktovaná na 2,9 GHz, tři 2,6GHz jádra Cortex-A720 a čtyři efektivní jádra Cortex-A520 s 1,8GHz frekvencí. Pochlubit se má navíc grafickým jádram Xclipse 940, jež má nabídnout dvojnásobek jader dřívějšího Xclipse 920, jímž disponoval Exynos 2200. Jestli jsou ale tyto informace pravdivé, se nejspíš dozvíme až v listopadu nebo prosinci.