AI model Grok od společnosti xAI, který se považuje za odpověď Elona Muska na populární ChatGPT od OpenAI, bude brzy přístupný širšímu spektru předplatitelů X Premium. Musk to oznámil prostřednictvím svého příspěvku na X společně s návodným videem ukazujícím, jak sdílet rozhovory s chatbotem na stejnojmenné sociální síti. Původně byl Grok dostupný pouze pro uživatele prémiového balíčku X Premium+ za měsíční poplatek 16 dolarů nebo roční předplatné 168 dolarů. Díky nové iniciativě se chatbot stává přístupnějším i pro předplatitele Premium za nižší cenu.

Model Grok-1, srdce chatbota Grok, byl představen firmou xAI v polovině března letošního roku, pouhé týdny po tom, co Muskova firma podala žalobu na OpenAI a Sama Altmana za údajné zanedbání neziskového poslání ve prospěch zisku. Musk, jako jeden z prvních podporovatelů OpenAI, původně financoval organizaci v jejích počátcích. V žalobě uvádí, že OpenAI se orientuje na zisk především pro Microsoft a ne pro dobro lidstva, což považuje za zradu původní vize organizace.

Odpověď OpenAI na tyto obvinění byla, že s Muskem neexistuje žádná zakládající smlouva ani dohoda ohledně sdílení jejich technologie jako open-source. Společnost dále tvrdí, že Musk byl plně informován o přechodu na ziskovou entitu a dokonce se podílel na plánování tohoto kroku, s požadavkem na majoritní vlastnictví, kontrolu nad původním představenstvem a pozici generálního ředitele.