Poté, co se majitelem sociální sítě Twitter (dnes už X) stal šéf americké automobilky Tesla Elon Musk, začala se platforma točit v kruzích kontroverzí. Jednou z nejvýraznějších změn se kromě kompletního rebrandu, v jehož důsledku byl zmizen ikonický ptáček a všem dobře známé jméno, stalo přepracování verifikačního systému.

Koupí předplatného získáte možnost obdržet modrou fajfku vedle svého jména a spoustu dalších benefitů. Prakticky už lze říct, že pokud chcete používat X naplno jako aktivní přispěvatel s touhou oslovit velké publikum lidí, je členství v prémiovém programu nutností. V budoucnu ale hrozí, že budou muset platit i běžní uživatelé – pokud tedy nebudou chtít Muskovo nové hřiště nadobro opustit.

Podle samotného Muska bude sociální síť svým uživatelům účtovat měsíční platbu za přístup do sítě. Prohlásil to v rozhovoru s izraelským vládním předsedou Benjaminem Netanyahu. Kontroverzní multimiliardář neprozradil, nad jakou specifickou částkou uvažoval, ale výši poplatků označil za drobnou.

Musk patrně nemá v plánu na X bůhvíjak hodně vydělat, ale spíš by se nuceným předplatným pokusil vyřešit jeden z největších problémů, kterým platforma v současné době trpí – nadvláda botů.

JE TO JEDINÝ ZPŮSOB, KTERÝ MĚ NAPADÁ, JAK BOJOVAT S OBROVSKÝMI ARMÁDAMI BOTŮ

ELON MUSK

Problém je, že zkrátka neznáme podrobnosti. Musk je známý tím, že prohlásí kde co, ale ve finále se jeho slova vůbec nemusí proměnit v činy. Rovněž je ale proslulý pro konání náhlých změn a rozhodnutí, čili pokud to se systémem zpoplatnění X myslí vážně, můžeme se jednoho rána probudit a čelit paywallu.

Musk se pochlubil, že X momentálně využívá 550 milionů uživatelů měsíčně. Ti pak generují kolem 100–200 milionů příspěvků denně. Bohužel, majitel platformy nespecifikoval, zda jsou v těchto údajích zahrnuté i ony automatizované „bot účty“.