Stream Deck je jedním z nejznámějších produktů americké firmy Elgato, která se specializuje především na elektroniku potřebnou pro videoprodukci. I přes to, že tento ikonický panel leží na stole snad každého většího streamera, představení jeho nové generace bylo co do PR katastrofou.

Zařízení si samozřejmě i s novou generací zachovává svoji vizuální identitu a softwarová podpora se jenom vylepšuje. Na celkem 15 tlačítek si můžete namapovat prakticky cokoli. Od rychlého spouštění her přes rychlé akce v editačních programech až po ovládání chytré domácnosti; Stream Deck je prostě užitečnou pomůckou.

Asi nejzajímavějšími novinkami jsou odnímatelný stojan a možnost přizpůsobit si čelo zařízení plastovým panelem dle svého výběru. Zvlášť druhá z možností může být výrazným lákadlem, trošku zklamat pak může snad jen cenovka; jeden plastový čelní panel bude stát bezmála 10 eur (asi 260 Kč).

Mezi další užitečné změny patří třeba odepínací USB C kabel, který mnohým tvůrcům u předešlých generací chyběl.

Přečtěte si také: Twitch je moc velký. Počet zaměstnanců snižuje o 500 lidí

Přes zajímavé inovace, které firma s novou generací hráčům přinesla, si představení zařízení moc zájmu neužilo, jen pár hodin před Elgatem totiž všechnu mediální pozornost vzal Valve se svým podobné znějícím Steam Deckem - přenosnou konzolí, která má od streamovacího příslušenství dost daleko.

Cena je na oficiálních stránkách uvedena v eurech, a tak by se nemusela výrazně měnit. Stanovena je na takřka 150 €, tedy v přepočtu asi 3 900 Kč. Zajímavé by ale pro mnohé mohlo být pravděpodobné zlevnění předešlé generace.