V dnešní době už to naštěstí nemusím řešit tak ukrutně jako kdysi, ale není tomu tak dlouho, co jsem si musel opravdu pečlivě hlídat každou ušetřenou a utracenou korunu. A jako zarytého PC hráče mě spousta věcí nevyšla zrovna levně. Při zpětném pohledu navíc nebyla zrovna nejlepší volba šetřit na zrovna dvou věcech, na které se v dnešním testu podíváme. Konkrétně mi jde o sluchátka a klávesnici, které nám zapůjčila společnost Canyon k vyzkoušení. A pokud hledáte zrovna jednu z těchto dvou periferií za velmi dostupnou cenu, aniž byste výrazně ztráceli na kvalitě, možná vás tato výbava zaujme.

V první řadě bych rád začal klávesnicí. Konkrétně jde o Canyon Gaming Deimos GK-4. Jde o překvapivě kvalitní a robustní drátovou mechanickou klávesnici s čistým černým designem, modrými spínači i RGB osvětlením. Se vším všudy je vlastně dost standardní, takže stejně jako vás nepřekvapí něčím zvláštním, ani vás díky tomu nečekají vyloženě žádná nepříjemná překvapení nebo něco, na co byste si museli dlouze a těžce zvykat. Klávesnici zkrátka vezmete, zapojíte a máte mechanického parťáka dobré kvality za příjemnou cenu. Něco, co bych v dobách, kdy jsem právě musel řešit každou korunu, sám opravdu ocenil.

Za asi hlavní nedostatek osobně ale považuji absenci softwaru. Což o to – klávesnici zapojíte do počítače a vše funguje, to je rozhodně výhoda. Jakmile byste ale chtěli něco jednoduše nastavit, budete na to muset jít přes klávesové zkratky. To je sice trochu náročnější dostat do ruky, ale nějaká forma nastavování tu přece jenom je. Konkrétně skrze klávesu FN můžete měnit jas nebo rychlost RGB osvětlení, v kombinaci s klávesami Insert, Home, Page Up, Page Down, Delete nebo End poté měnit typ osvětlení. Stejně tak s klávesou FN můžete využívat multimediálních možností s funkčními (F1-12) klávesami. Na F1 najdete možnost otevřít Tento počítač, F2 zase rychle ve vašem prohlížeči vyhodí možnost hledat pomocí Googlu, F3 otevře kalkulačku, F4 přehrávač hudby, F5 až F8 slouží k ovládání hudby, F9 až F11 k ovládání hlasitosti a F12 zamkne klávesu Windows. Jen je škoda, že se tedy tyto klávesy nedají jednoduše změnit, i když toho samozřejmě jde docílit utilitami třetích stran. Stejně tak u klávesnice nenajdete další nadstavbové věci jako je třeba podpěra zápěstí. 

Přesto co se týče základních funkcí, tak naprosto dostačuje. Je zde 20 druhů podsvícení, funkce anti-ghost, aktivace spínačů je příjemných dva milimetry a samozřejmě nechybí pletený kabel. Pokud tak hledáte dostupnou mechanickou klávesnici, která vám, obzvlášť pokud jste student nebo někdo mladší, neprorve díru do kapsy, tohle je jedna z dobrých možností.

To mě nicméně přivádí k druhému produktu, který nám byl zapůjčen na test. Sluchátka Interceptor GH-8A. U nich jsem byl po chvíli používání překvapen, že stojí zhruba 600 Kč. Už na první pohled jsem totiž cenu čekal poněkud vyšší.

Sluchátka na mě zkrátka působila o něco prémiověji díky jejich designu. Jde o lehkou a příjemnou konstrukci, která především nabízí velké náušníky. Pokud tak máte větší uši, případně sluchátka používáte třeba celý den a zkrátka chcete mít uši v pohodě, tohle se vám bude líbit. Na hlavě jsou opravdu lehká a příjemná a na svou cenovou kategorii nabízí i solidní zvuk. Mluvíme zde o frekvenci 20 až 20 tisíc Hz, citlivost 100 dB a impedanci 32 ohmů. A samozřejmě nechybí dvoumetrový kabel. U něho je taková specialitka, že si můžete sluchátka zapojit buď jenom do jednoho 3,5mm jacku, nebo do dvou – tak či onak bez ztráty mikrofonu. A to díky přibalené redukci.

Za negativum beru akorát dvě věci. Jednak to, že je mikrofon pevně vytažen před vámi. Nedá se ani odejmout, ani ohnout tak, aby nebyl stále „připraven“. Chápu, že hlavně pokud nemáte dedikovaný mikrofon, tak vám tohle nijak vadit nebude. Já bych ale ocenil možnost mikrofon jakkoliv schovat. Druhé negativum pro mě byla absence odhlučnění; samozřejmě nemyslím toho aktivního, to bych si v takové cenové kategorii ani neodvážil očekávat. I to pasivní je ale téměř neexistující a okolní zvuky jsou vcelku snadno slyšet. Stejně tak je vcelku snadno slyšet to, co posloucháte vy. Přesto nutno podotknout, že to samozřejmě výsledné kvalitě zvuku nijak neubližuje. I tady tak jde o solidní volbu do ekonomicky náročné doby.

Krom toho ale u sluchátek není o moc víc k nalezení. Absence softwaru je stejně jako u klávesnice i zde, takže nějaké další nastavení tu nenajdete.

Dohromady tak ale oba produkty za poměrně nízkou cenu splňují požadavky, které jsem sám značnou dobu hledal. Ano, jsou některé věci, které mi chybí nebo bych si sám představoval jinak. V ostatních ohledech bych ale nad těmito dvěma produkty výrazně zauvažoval, protože za tu cenu…?