Je tomu pár dní, co společnost Disney pořádala tiskovou konferenci ku příležitosti otevření nové atrakce v Disneylandu. Akce se konala online a pozvánku dostali jen vybraní novináři. Ačkoliv byla tiskovka věnována základně Avengers, nejvíce se mluví o momentu, který s hrdiny komiksů od Marvelu nijak nesouvisí.

Šéf zábavních parků Disney Josh D'Amaro si na konec prezentace připravil pro novináře malé překvapení. Otevřel krabičku a vyndal z ní „skutečný“ světelný meč, nebo přesněji repliku, která je natolik věrohodná, že vypadá jako lightsaber z filmových Hvězdných válek. Nebyl to jen plastový mečík, co se rozsvítí po stisknutí tlačítka. Z futuristického jílce podle svědectví zúčastněných novinářů skutečně vystupoval paprsek světla. „Před chvílí jsem se zúčastnila tiskové konference, na které Josh D'Amaro předvedl světelný meč, co vypadal jako (skutečný) světelný meč. Nebyl to jen takový ten ‚dlouhý klacek‘, ale opravdický lightsaber,“ podělila se o dojmy nadšená novinářka Carley Wisel. 

Přečtěte si také: Disney+ zpřísňuje pravidla pro sdílení hesel

K události, který vyvolala obrovský ohlas jak u novinářů, tak i fanoušků Star Wars, se vyjádřil i Scott Trowbridge, který se v Disney podílí na navrhování nových atrakcí pro zábavní parky. Potvrdil, že se nejednalo o počítačový trik, ale o skutečné zařízení. Fotky nebo videa ale firma ještě zveřejnit nechce. Podle Franka Pallota z CNN se mělo jednat o technologický koncept, který ještě není připraven pro použití v Disneylandu. 

V této souvislosti se sluší připomenout patent s názvem „mechanismus vytvářející efekt světelného meče“, který si společnost Disney zaregistrovala v roce 2018: „Zařízení obsahuje čepel v podobě plastového válce rozděleného na dvě poloviny, které jsou srolovány v jílci meče. Světelný efekt čepele je dosažen pomocí flexibilního pásku se zdroji světla.“ Technický popis může vyznít poněkud abstraktně, jak ale ukázal jeden fanoušek Hvězdných válek na jednoduché animaci, v jádru se mechanismus podobá svinovacímu měřícímu pásmu. S trochou nadsázky by se dalo říct, že čepel světelného meče tvoří dva motorizované průhledné svinovací „metry“ a LED páska namotaná ve špulce. O tom, jestli společnost Disney využila k výrobě nové atrapy právě mechanismus popsaný v tomto dokumentu, můžeme ale jen spekulovat. 

Zatím se nejblíže se ideji lightsaberu meči přiblížila partička kutilů z YouTube kanálu The Hacksmith. Ti nejprve vytvořili meč z wolframové tyče a později trumfli sebe sama výrobou meče plazmového. Zjednodušeně řečeno, jedná se o velmi výkonný plamenomet, čili nic, co by Disney mohlo okopírovat a prodávat fanouškům Hvězdných válek.