Vstup videoherního giganta Valve na trh s náhlavními soupravami pro virtuální realitu sklidil mezi jeho fanoušky řadu pozitivních ohlasů. Kdyby se tedy společnost uchýlila k vydání dalšího VR headsetu, nepochybně by se jednalo o vítaný krok. Přece jenom, aktuálně dostupný Valve Index byl vydán už před čtyřmi léty, což je v technologickém světě poměrně dlouhá doba.

O vydání něčeho jako Valve Index 2 se spekuluje už delší dobu, ale teď jeho přípravě nasvědčuje nový poznatek. V jihokorejské certifikační databázi bylo spatřeno nové tajemné zařízení od Valve, které nese označení „1030“. Valve Index se identifikoval jako 1007, Steam Deck poté jako 1010.

Nález můžeme připsat VR nadšenci a YouTuberovi Bradu Lynchovi, a přestože nikde není explicitně zmíněno, že je předmětem certifikace právě nový headset pro hraní ve virtuální realitě, existuje na to nemalá šance.

Mnozí by mohli namítnout, že klidně může jít o další Steam Deck, ale to je velmi nepravděpodobné vzhledem k dřívějším postojům Valve. Společnost nemá v plánu vydávat další generaci populárního handheldu, dokud nebude dosaženo výrazného posunu ve výkonu hardwaru.

Server Wccftech poznamenává, že naději na uvedení dalšího VR headsetu loni vzkřísil produktový designer ve Valve Greg Coomer. Ten v rozhovoru pro jihokorejský portál This is Game tehdy prohlásil, že se firma v poslední době zabývala vývojem VR souprav. Připomněl také, že Valve má v oblasti zařízení pro virtuální realitu vynikající znalosti a současně věří v budoucnost tohoto odvětví.