Pokračuje vlna propouštění v technologickém průmyslu. Společnost Alphabet, která vlastní Google, dnes oznámila, že propustí 12 000 zaměstnanců. Jde o největší propouštění v historii firmy, s kterou je spjat velmi populární vyhledávač, operační systém Android nebo platforma YouTube.

Představuje to zhruba 6 % všech zaměstnanců. To je podobné jako u nedávných propouštění jinde: Microsoft zrušil 10 000 pracovních míst (5 %), 18 000 zrušil Amazon (6 %) a 11 000 míst Meta (13 %). Technologičtí giganti tak za poslední dobu propustili 51 000 lidí.

Sundar Pichai, generální ředitel Googlu a Alphabetu, vše oznámil na oficiálním blogu, kde uvedl, že šlo o obtížné rozhodnutí. Dříve měli najímat zaměstnance pro jinou ekonomickou realitu, než jaké dnes čelí. Pracovní místa budou zrušena v různých odděleních napříč společností, včetně inženýrství, vedoucích pracovníků, náborů a produktových týmů.

„Je mi to hluboce líto. Skutečnost, že tyto změny ovlivní životy zaměstnanců Googlu, mě velmi tíží a beru na sebe plnou zodpovědnost za rozhodnutí, která nás dovedla až sem,“ napsal Pichai a vzhlíží k umělé inteligenci. Včasnou investici do AI považuje za pevný základ, od něho se může společnost odrazit vpřed.

„Díky těmto raným investicím jsou produkty společnosti Google lepší než kdykoli předtím. A chystáme se také sdílet zcela nové zážitky pro uživatele, vývojáře a firmy,“ uvedl Pichai. „Máme před sebou značnou příležitost s umělou inteligencí napříč našimi produkty a jsme připraveni k ní přistupovat odvážně a zodpovědně.“

Vrásky na čele Googlu určitě dělá konkurenční OpenAI, jež loni spustila svého chatbota ChatGPT a navázala partnerství s Microsoftem.

Dotčení zaměstnanci v USA jsou ve výpovědní lhůtě 60 dnů (vše placené) a Google jim zaplatí nejméně 16 týdnů platu jako odstupné, jejich bonusy a dovolenou za rok 2022 a poskytne jim šestiměsíční zdravotní péči spolu s přístupem ke službám pro zprostředkování zaměstnání a imigrační podpoře. V ostatních zemích to bude trvat déle s ohledem na místní zákony.

V loni v říjnu Google oznámil příjmy ve výši 69 miliard dolarů a zisk 13,9 miliardy dolarů. Googlu vzrostly příjmy (předtím 65,1 miliardy), ale současně klesl zisk (předtím 18,9 miliardy).