Nvidia postupně uvádí na trh další a další modely desktopových grafických karet založených na nové architektuře Ada Lovelace. Již zítra bude vydán model GeForce RTX 4060, který na dlouhou dobu bude nejlevnějším kouskem z celého katalogu RTX 40, a někdy později se pravděpodobně dočkáme i GeForce RTX 4050 pro nenáročné uživatele. Mezitím se ale začalo hovořit také o generaci následující, avšak nyní se zdá, že byla dřívější tvrzení zdrojů špatně pochopena.

Německý server Hardwareluxx zveřejnil harmonogram, který Nvidia ukázala na konferenci MLCommons, jež se zabývá tématy kolem strojového učení. Dříve se zdálo, že následující grafiky, RTX 50, vyjdou pod označením Blackwell v roce 2024, nicméně teď vše směřuje k něčemu trochu jinému.

Blackwell grafiky budou s nejvyšší pravděpodobností využitelné pouze pro pracovní stanice nebo úlohy spojené s umělou inteligencí. Modely pro hráče nebo běžné tvůrce obsahu pak budou zahrnuty v generaci Ada Lovelace-Next, jež dorazí v roce 2025.

Snímek, který Nvidia předvedla, může evokovat minimálně tyto dvě otázky. Zaprvé, co se bude dít v roce 2024, když nepřijdou nové grafické karty? Zadruhé, když bude generace označená jako Ada Lovelace-Next, dočkáme se pouze minimálních inovací?

Na první otázku lze odpovědět tak, že Nvidia má v současné nabídce ještě dost místa na to, aby provedla něco jako refresh aktuální generace. O grafikách „RTX 40 SUPER“, které by dostaly větší VRAM a čipy z vyšších modelů, jsme vás informovali nedávno (zatím ale není jasné, zda bude něco takového skutečně vydáno).

Na druhou otázku se pak odpovídá nelehce. Lze předpokládat, že v roce 2025 už bude Nvidia využívat nový výrobní proces, jenž umožní výrazné zvýšení energetické efektivity, ale také výkonu samotného. Není však jasné, zda se opět nebude sázet hlavně na podpůrné technologie typu DLSS, která využívá Tensor jádra uzpůsobená pro práci s umělou inteligencí a strojovým učením. V takovém případě by pak totiž mohly být nárůsty výkonu oproti RTX 40 stejně velké jako nyní ve srovnání s RTX 30. Zvláště u levnějších modelů by tedy nešlo o nic extra.