Aplikace Gmail pokořila milník v podobě 10 miliard stažení, nebo přesněji řečeno instalací. Číslo totiž zahrnuje i předinstalace do mobilu a Gmail patří do základní aplikační výbavy telefonů s Androidem. Není náhodou, že i další čtyři aplikace z „desetimiliardového klubu“ patří Googlu. Jedná se o Mapy Google, Google Play Services (ta byla vůbec první), YouTube a aplikaci Google, která nabízí přístup k Asistentovi a vyhledávání. Údaj se vztahuje jen na instalaci v rámci platformy Android. Apple počty instalací nezveřejňuje. 

Gmail je dlouhodobě nejpopulárnější e-mailovou platformou. Podle posledních údajů má 1,8 miliardy aktivních uživatelů a patří mu 18% podíl na trhu s e-mailovými klienty. Tři čtvrtiny uživatelů Gmailu používají ke psaní a správě mailů svůj mobil. 

Google se v poslední době snaží popularity aplikace využít k propagaci svých dalších služeb. V aplikaci se tak nedávno objevily nové sekce, které jsou zkratkou k dalším apkám Googlu. Jmenovitě se jedná Schůzky (Google Meet), Google Chat a Místa. Původně e-mailová appka se tak přiblížila firemním komunikačním platformám typu Slack.

A která další aplikace vstoupí do exkluzívního klubu? Žhavým kandidátem je prohlížeč Chrome a Facebook by mohl být první desetimiliardovou aplikací, kterou vytvořil někdo jiný než Google. Uvidíme odhadem za pár měsíců…