Díky přetaktování mohou uživatelé vyždímat ze svého procesoru maximum. U nejnovější generace od Intelu zvané Raptor Lake se hodně mluvilo o překonávání 6GHz frekvence, nicméně vlajková loď toho při extrémních podmínkách dokáže předvést ještě více.

Pro běžného uživatele je ale takřka nereálné dostat se přes 6GHz hranici, do overclockingu se totiž pouští hlavně nadšenci, kteří se prostě rádi koukají, když jejich procesor pracuje ještě o něco rychleji, než je normální. Základní desky Z690 od GIGABYTE ale nově dokáží vyšvihnout frekvenci procesorů Core i9-13900K a Core i7-13700K na 6 GHz, a to velmi jednoduše.

Společnost vydala novou verzi BIOSu pro základní desky s čipsetem Z690. Stačí tedy provést aktualizaci a následně si užívat vychytávky zvané „Instant 6GHz“, která si pohraje s napětím procesoru a takzvaným Vcore Load Line Calibration. V důsledku posunutí frekvence na 6 GHz by se měli uživatelé dočkat zhruba 3% zvýšení single-core výkonu. Funkce byla dříve exkluzivní pro dražší desky Z790.