Na planetě Zemi žije přes osm miliard lidí a věřte nebo ne, více než polovina z nich vlastní chytrý telefon. Vyplývá to z dat společnosti GSMA, zabývající se mobilním komunikačním průmyslem.

V klíčových poznatcích nové zprávy o využití mobilního připojení organizace uvádí, že většina světové populace disponuje chytrým telefonem. Na konci roku 2022 mělo smartphone zhruba 4,3 miliardy lidí, tedy 54 % z celkového počtu. Právě uživatelé chytrých telefonů jsou nejčastějšími zájemci o mobilní připojení. To využívají dohromady 4,6 miliardy lidí, přičemž celé 4 miliardy se do sítě připojují prostřednictvím smartphonu.

Z průzkumu agentury také vyplývá, že téměř celý svět má na dosah mobilní širokopásmovou síť. Podíl aktuálně představuje 95 %, což znamená, že 400 milionů obyvatelů Země stále nemá připojení k dispozici.

Ve srovnání s předešlými lety se jejich počet snížil pouze nepatrně, uvádí GSMA. Rovněž naznačuje, že dostat mobilní síť ke zbylé skoro půlmiliardě lidí představuje výzvu, neboť tito lidé nejčastěji pochází z venkovských, chudých a řídce osídlených oblastí, které jsou nejobtížněji dosažitelné.

Co se pak týče jednotlivých typů připojení, neustále se daří rozšiřovat sítě 4G a 5G. První zmíněný je v současné době schopno využívat nejméně 90 % obyvatelstva planety, druhým však pouze 35 %. I tak se ale jedná o nárůst, neboť v roce 2021 mohlo 5G připojení použít nanejvýš 25 % lidí.

V malých a středně rozvinutých oblastech stále hrají klíčovou roli také starší standardy 2G a 3G, a tak se počítá s tím, že je operátoři budou ještě nějakou dobu podporovat. Fascinující je, že přístup k 2G může potenciálně mít až 98 % populace.

Celá zpráva pro letošní rok je k dispozici ke stažení na oficiálních webových stránkách organizace.