To, jakého výkonu bude dosahovat váš počítač, nezávisí pouze na hardwaru, ale také na softwaru. Nepochopte mě špatně – rozhodně se nevyplatí stahovat více RAM z internetu nebo bloatware, který jakože „zrychlí“ váš počítač, ale aktualizovat ovladače grafické karty není snad nikdy na škodu. Větší updaty mohou občas dokázat i divy.

Jednu takovou výraznější aktualizaci má Nvidia v současné době připravovat, nebo o tom alespoň na Twitteru hovoří společnost CapFrameX, jež se zabývá vývojem sotwaru na analýzu herního výkonu. Jedná se tedy o poměrně důvěryhodný zdroj (nebo se mu dá alespoň věřit daleko více než neznámému uživateli náhodného fóra).

Podle ní bychom se mohli už v tomto čtvrtletí dočkat ovladačů, které zvýší výkon až o 30 %, přičemž průměrné zlepšení by činilo zhruba 10 %. Za těmito lákavými skoky by nestálo nic jiného než umělá inteligence, jež se prý bude soustředit na optimalizaci využití hardwaru, nastavení a dalších oblastí.

Jestli jsou tyto informace skutečně pravdivé, pak by si Nvidia mohla připsat ovladače grafických karet na seznam softwaru, který uživatelům poskytuje nejrůznější výhody právě díky využití AI. Mezi nejpopulárnější funkce bude bezesporu patřit DLSS (Deep Learning Super Sampling), s nímž se setkal snad každý hráč vlastnící grafiku řady RTX. Jednoduše řečeno se jedná o vychytávku, která dokáže přidávat FPS bez bůhvíjak výrazného dopadu na kvalitu vizuálů.

V současné době bohužel není jasné, jaké grafické karty budou moci z chystaných ovladačů benefitovat. CapFrameX ohledně toho bohužel nemá další detaily.