Po delší době přinášíme zprávy o letošní vlajkové lodi z dílny japonského technologického velikána Sony, jež ponese označení Xperia 1 V. Podobně jako předešlé modely má svým zájemcům i tento kousek přinést na první pohled poměrně jednoduchý design, ale zato špičkovou výbavu pro fotografy. Výrobce už nyní oficiálně potvrdil datum vydání.

Smartphone bude podle příspěvku výrobce představen už 11. května v 6:00 našeho času, a to během prezentace, kterou společnost označuje jako „Next ONE is coming“. Ta už má vytvořenou premiéru na YouTube kanále, kde se nachází i krátká upoutávka, kterou se Sony pravděpodobně snaží lákat na fotografické schopnosti smartphonu a zbrusu nový fotosenzor, jejž zmiňuje i ve svém twitterovém příspěvku. Trailer lze spustit v přehrávači výše.

Dřívější spekulace/úniky hovořily o 1/1,4palcovém senzoru, což bude oproti 1/1,7palcovém snímači u loňského modelu docela příjemnou změnou. Je ale otázka, zda bude Xperia 1 V schopna držet krok s letošními vlajkovými smartphony konkurence, které jsou častokrát vybaveny velkým 1palcovým snímačem.

Xperia 1 V navíc podle dřívějších spekulací nepotěší ty uživatele, kteří prahnou po počtu megapixelů. Všechny fotoaparáty, tedy i ten hlavní, budou údajně jen 12Mpx. Na zádech smartphonu jej má doprovázet teleobjektiv a ultra širokoúhlá kamera, zatímco na té přední se klasicky setkáme se selfie kamerou.

Sony Xperia 1 V by mohla dále nabídnout výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 2 a baterii o 5 000mAh kapacitě, byť se ale zatím jedná o nepotvrzené informace. Přední strana pak bude osazená 6,5palcovým displejem, jenž pravděpodobně dorazí s nejméně 120Hz obnovovací frekvencí. V současné době jsme zvědaví také na cenu, jež byla v případě dřívějších řad docela vysoká.