Google rozšiřuje možnosti svého prohlížeče Chrome na Androidu zavedením funkce, která čte webové stránky nahlas. Novinka nazvaná "Listen to this page", byla uvedena jako příspěvek k lepší přístupnosti a pohodlnějšímu prohlížení internetu, zejména když jste zaneprázdněni jinými úkoly.

Nová možnost se objeví v nabídce s třemi tečkami v pravém horním rohu aplikace Chrome, pokud stránka podporuje tuto funkci. Uživatelé mohou ovládat předčítání obdobně jako poslech podcastu, kde mohou přehrávat, pozastavit, přeskakovat, měnit rychlost přehrávání nebo procházet obsahem.

Funkce zahrnuje podporu několika jazyků, mezi které patří angličtina, francouzština, němčina, arabština, hindština a španělština, a nabízí různé hlasy pro každý jazyk, včetně několika dalších variant. Při předčítání dochází ke zvýraznění textu na stránce, což umožňuje snadnější sledování obsahu.

Vylepšení je součástí aktualizace Chrome 125 a bude postupně dostupné všem uživatelům. I když Google Assistant již dříve umožňoval čtení webových stránek nahlas, nová funkce přináší přímější a integrovanější způsob provádění této aktivity přímo v prohlížeči.