Anonymní okna jsou součástí dnešních prohlížečů už řadu let. Pokud brouzdáte internetem skrze ně, neukládají se vaše data o vyhledávání a procházení internetových stránek, což může přijít vhod například ve chvíli, kdy se přihlašujete svým účtem na zařízení někoho jiného. Nebo taky v případě, že chcete před svými rodinnými příslušníky či kamarády, jež používají stejné zařízení, něco schovat. Pokud se vás týká spíše ona druhá varianta, pravděpodobně vám udělám radost.

Máte-li ve svém okolí škodolibé osoby, které vám rády vezmou telefon a zasmějí se tomu, co vyhledáváte, jsou pro vás anonymní okna rovněž jako dělaná. Pokud je ale nestihnete zavřít a podlý kamarád vám telefon vytrhne z ruky, nebo dokonce zná vaše heslo, jsou prakticky k ničemu. Google ale zavedl do mobilních aplikací svého prohlížeče Chrome novou vychytávku, která přidá další vrstvu ochrany. Jde o biometrické ověření.

Když uspíte telefon, následně jej otevřete a budete se chtít podívat do nezavřených anonymních oken, Chrome po vás bude vyžadovat ověření pomocí otisku prstu nebo naskenováním obličeje. Samozřejmě jen v případě, že funkci povolíte skrze nastavení prohlížeče v sekci Ochrana soukromí a zabezpečení.

Vychytávka je už delší dobu dostupná pro uživatele aplikace Chrome pro iOS, ale teprve nyní se začala rozšiřovat i mezi majitele telefonů s Androidem.