Společnost OpenAI představuje nové způsoby interakce s oblíbeným AI nástrojem ChatGPT. Zatímco předchozí aktualizace rozšířily schopnosti získávat informace, nejnovější verze mění samotný způsob, jakým s ním uživatelé komunikují. Kromě tradičního psaní mohou někteří předplatitelé ChatGPT Plus nyní s chatbotem mluvit nebo do služby nahrávat obrázky.

V době rostoucí popularity hlasové interakce díky vychytávkám jako Amazon Alexa nebo Google Assistant přináší ChatGPT hlasovou funkci. Uživatel stiskne tlačítko, položí otázku a chatbot na ni odpovídá mluveným slovem. OpenAI věří, že vylepšená technologie poskytne přesnější a užitečnější odpovědi.

Novinkou je také možnost nahrát obrázek a žádat ChatGPT o informace týkající se daného obrázku. Tato funkce připomíná nástroj Google Lens. K upřesnění dotazu mohou uživatelé využít kreslicí nástroj nebo přidat doplňující otázku k obrázku, aby chatbot věděl, na co se soustředit.

Ačkoli nové funkce rozšiřují možnosti komunikace s ChatGPT, OpenAI si uvědomuje potenciální rizika. Zejména možnost vytvořit syntetický hlas podobný skutečné osobě může někoho lákat k zneužití. Proto OpenAI omezuje široké využití tohoto modelu a soustředí se na specifická využití a partnerství.

Dalším problémem může být vyhledávání obrázků, zejména identifikace osob. OpenAI proto omezila schopnost ChatGPT komentovat obrázky osob z důvodů ochrany soukromí.