3DCenter pravidelně informuje o stavu na trhu grafických karet v Německu a Rakousku. Jeho grafy ukazují vývoj situace od samého začátku cenových problémů ze začátku roku 2021. Ačkoli web mluví o situaci u našich sousedů, čísla relativně dobře reprezentují i situaci u nás.

Jak z grafů vyplývá, situace se dále lepší. Poslední měsíce ukazují znatelný pokles maloobchodních cen zase o něco blíže k těm doporučeným prodejním (MSRP). Část poklesu má ale tentokrát i jiné důvody než zvyšování dostupnosti.

Jde o pokles kurzu eura vůči dolaru. Euro v posledním měsíci výrazně ztrácelo na hodnotě, což znamená, že se při přepočtu doporučené ceny v dolarech zdají vyšší a současné hodnoty jsou jim tak o něco blíž. Jen tento přepočet zařídil zhruba šest procentních bodů poklesu.

Jak už bylo zmíněno, zvyšuje se dostupnost. Ta je nyní od počátku krize vůbec nejvyšší. To by snad mohlo značit konec problémů se samotnou dostupností, alespoň nyní. O něco klesla i cena etherea, která mohla dalšímu zlepšení stavu napomoct.

Teď už ale k samotným cenám. Průměr Nvidie klesl o šestnáct procentních bodů na 141 % MSRP, u AMD byl pokles nižší, šlo jen o deset bodů na 135 % MSRP. Karty obou firem se k sobě tak nadsazením přibližují.

Kdybychom měli další vývoj odhadovat podle současných křivek, na doporučené prodejní ceně by karty byly za tři měsíce. O něco podobného jsme se ale pokoušeli už minulé léto a predikce byla, bohužel, daleko od pravdy.