Dogecoin vznikl jako alternativa Bitcoinu pojmenována podle populárního meme, a to, aniž by disponoval základními atributy úspěšné kryptoměny. Přesto v posledních dnech zažil 400% růst. Co se to tedy vůbec stalo?

Narozdíl od Bitcoinu není Dogecoin limitovaný do počtu, a tak je oproti němu ještě hůře předvídatelný, a ještě méně dlouhodobě udržitelný. To ale otázku ohledně jeho růstu spíš prohlubuje.

Jedním z faktorů, který růstu napomohl, je vstup největší obchodovací aplikace Coinbase na akciový trh. To zvedlo nejen cenu této meme měny, ale i již zmíněného Bitcoinu. Vstup firmy na akciový trh ale sám růst z hodnoty asi 6 centů za kus na téměř 40 nezavinil.

Přečtěte si také: Elon Musk uvede chatbota Grok pro širší okruh předplatitelů na platformě X

Jako v případě GameStopu se i tady na růstu podílely sociální sítě. O Dogecoinu tweetoval miliardář Elon Musk, čímž pravděpodobně mnoho lidí ke koupi motivoval.

Jak dlouho zvýšené ceny vydrží je ale nejasné, někteří ekonomové totiž varují, že investoři v Dogecoinu nevidí reálný potenciál a kupují ho jen proto, že tuší rychlý zisk.

Cena tak může padnout kdykoli úplně stejně rychle, jako narostla. Nesmíme totiž zapomenout, že se jedná o meme měnu, která žádný potenciál nikdy ani mít nechtěla.

Aktuální data o kurzu kryptoměny poskytuje CoinDesk.