„Nejsem robot.“ Fráze, kterou známe asi všichni. Často ji následuje mnohdy otravný „test“, kdy z obrázků vybíráme ty, na nichž najdeme třeba semafor.

Pokud jste v tu chvíli zrovna nepřemýšleli, zda ten kousíček přesahující do vedlejšího políčka označit, možná jste se zamysleli nad tím, co by mohlo toto „utrpení“ nahradit.

Na začátek by bylo dobré vědět, co to CAPTCHA vlastně je. Slovo je zkratkou anglického názvu „Completely Automated Public Turing tests to tell Computers and Humans Apart,“ tedy česky „plně automatické Turingovy testy pro rozpoznání člověka a počítače.“

Přečtěte si také: Google ohlašuje datum svého ročního technologického summitu I/O 2024

Už od svého vzniku v roce 1997 nás systém efektivně chrání před škodlivými útoky, dohromady ale podle Cloudfare všichni strávíme hledáním hydrantů denně 500 let.

Vývoj CAPTCHY byl samozřejmě postupný. Na úplném začátku bylo třeba pouze přepsat deformovaný text, kvůli vývoji počítačů se ale test dál a dál vyvíjel a dnes už dávno nekontroluje jen správnost vybraných políček; sleduje i pohyby myši a další chování.

Vyměnit klasické CAPTCHA testy by mohla USB zařízení, která speciální kód pošlou jen tehdy, když tlačítko na nich stiskne vodič, jako naše kůže.

Takové verifikace totiž řeší asi největší oříšek tohoto problému; jak ověřit, že jste člověk, aniž by počítač věděl, který jste člověk.

Asi největším problémem těchto USB zařízení je jejich cenovka. V současnosti začíná u open-source verzí na 40 dolarech (asi 850 Kč). Počítače jsou stále lepší a lepší v takřka čemkoli, co dokážou lidé.

Potřeba po alternativě CAPTCHY tak pořád roste. Fyzickou verifikaci bychom tak za pár let mohli mít v mobilech i počítačích a na dilemata se semafory přesahujícími do dalšího čtverečku už jen vzpomínat.