Podle nejnovější zprávy od přední analytické společnosti Canalys se zdá, že globální trh s chytrými telefony se pomalu, ale jistě začíná probouzet ze svého spánku. Pozitivní signály oživení jsou patrné u řady výrobců smartphonů, což naznačuje, že se tento trh začíná hýbat směrem k obnově.

Analytik společnosti Canalys, Le Xuan Chiew, ve své zprávě uvádí: „Trh se smartphony vysílá první signály oživení po šesti po sobě jdoucích čtvrtletích poklesu od roku 2022. Zásoby smartphonů začínají ubývat, jelikož dodavatelé smartphonů dávají přednost snižování zásob starších modelů, aby uvolnili místo pro nové produkty.“

Jedinými výjimkami zůstávají giganti jako Samsung a Apple, jejichž výkonnost zůstává stále na stejné úrovni. Přesto však tyto společnosti zůstávají na vrcholu globálního prodeje, kde Samsung ovládá 21% trhu a Apple drží 17% podíl.

Zpráva společnosti Canalys dále uvádí, že celosvětový trh smartphonů ve druhém čtvrtletí tohoto roku zaznamenal meziroční pokles o 11 %. Tento pokles je však nyní kompenzován náznaky oživení. Oživení nastává převážně u menších výrobců telefonů, jako je například Xiaomi, Oppo nebo Vivo.