Srdeční tep, kvalita spánku, množství kyslíku v krvi nebo úroveň stresu. To vše lze považovat za dnes už zcela standardní metriky, které dokážou monitorovat chytré hodinky. Řadit mezi ně můžeme i kalorie, respektive jejich výdej. Ten sice nikdy nebývá 100% přesný, ale pro představu slouží poměrně dobře. Budoucí hodinky od Samsungu by však mohly počítání kalorií vylepšit.

Pro hubnutí je důležité být v kalorickém deficitu, nabírání svalů zase vyžaduje kalorický surplus. V praxi to znamená, že za den musíte přijmout méně/více kalorií, než se vám povede spálit. Zjistit, kolik kalorií bylo obsaženo ve 150 gramech jogurtu, který jste před hodinou snědli, je snadné – informaci najdete na etiketě – nicméně provést tuto analýzu u svíčkové z pracovní/školní jídelny nebo běžného jídla v restauraci už není tak snadné.

Samsung ale vyvinul velice zajímavou technologii, která má potenciál leccos změnit. Ve Spojených státech si jihokorejský gigant zažádal o patent systému, který by s pomocí LED diody a spektroskopu měřil vlnové délky světla, jež kůže absorbuje, vyzařuje nebo odráží. Model by získaná data porovnal se vzorkem, který byl získán, když byl uživatel hladový, a na základě algoritmů by se pokusil dopočítat množství přijatých kalorií. Řešení od Samsungu navíc bere v potaz i aktivitu uživatele a jiné zdravotní údaje.

Dokázali byste technologii tohoto typu využít? Osobně musím říct, že pokud bych se mohl skutečně spolehnout na její přesnost, udělala by mi velkou radost.