Matt Clifford, specialista na umělou inteligenci a poradce britského premiéra Rishiho Sunaka, nedávno sdílel své myšlenky v rozhovoru na portálu TalkTV. Jeho slova byla především varováním před potenciální hrozbou, kterou může umělá inteligence představovat pro lidstvo.

Clifford ve své debatě upozornil na stále rychlejší rozvoj AI systémů. Varoval, že lidská společnost možná nebude moci držet krok s tímto rapidním tempem. Podle něj by měli regulátoři na celém světě usilovat o hlubší porozumění fungování těchto modelů a zavést adekvátní kontrolní mechanismy.

Důrazně uvedl: „Máme dva roky na to, abychom vytvořili rámec, který umožní mnohem lépe kontrolovat a regulovat tyto velmi velké modely, než je to možné dnes.“ Jeho slova podtrhují potřebu proaktivního přístupu k řízení a regulaci technologických inovací.

Cliffordovou obavou je, že pokud bychom nebyli schopni včas zmírnit potenciální hrozby, umělá inteligence by mohla způsobit obrovské ztráty na životech. V nevhodných rukou by se mohla stát nebezpečným nástrojem s dalekosáhlými dopady. Před nedávnem jsme vás například informovali o tom, jak umělá inteligence dokáže prolomit většinu hesel za pouhou minutu. Že by se děj filmu Terminátor skutečně naplnil?

Na celý rozhovor s Mattem Cliffordem se můžete podívat v přiloženém videu.

Matt Clifford rozhovor