Po vypuknutí ruské agrese na Ukrajině v únoru loňského roku se s hackerskými útoky roztrhl pytel. Útočníci už nejdou jen po penězích, jak tom obvykle bývalo dříve, ale jsou motivovaní také ideologicky. Před touto skupinou hackerů, obzvláště pocházejících z Ruska, nyní varuje britské Národní centrum kybernetické bezpečnosti (NCSC).

V oficiálním varování úřad vysvětluje, že se během posledních osmnácti měsíců objevila „nová třída“ ruských kybernetických útočníků, jež často sympatizují s ruskou invazí na Ukrajinu. Zaměřovat se sice mají primárně na DDoS útoky, poškozování webových stránek a šíření dezinformací a nepravd, nicméně někteří z nich se údajně pokouší o dosažení daleko „destruktivnějšího a ničivějšího dopadu na západní kritickou infrastrukturu“.

„Přestože se tyto skupiny mohou přizpůsobovat vnímaným zájmům Ruska, často nepodléhají formální státní kontrole, a tudíž jsou jejich činy méně omezené a jejich zacílení je širší než u tradičních aktérů kybernetického zločinu. Díky tomu jsou méně předvídatelné,“ uvádí ve zprávě NCSC.

Navzdory tomu, že celá situace může vypadat docela hrozivě, se NCSC z krátkodobého hlediska příliš neobává žádných útoků s hlubším dopadem. Varuje však, že se časem mohou stát více efektivními, a tak je britským firmám doporučeno podniknout určité kroky, aby byly na případné útoky připraveny.

NCSC zveřejnil kompletní přehled toho, co by měly společnosti pro své ideální bezpečí v kyberprostoru udělat. Celkově je ale klíčové implementovat nejnovější záplaty systému, ověřit kontrolu přístupu, zajistit funkční ochranu nebo provést revizi záloh.