Po nedávném stažení hydraulické verze svého robota Atlas z výroby, Boston Dynamics rychle obrátila list a odhalila zcela nový elektrický model. Společnost se tak nevzdává svého úsilí v oblasti humanoidních robotů, naopak, přichází s inovací, která by měla robota přiblížit reálnému světovému nasazení.

Nový elektrický Atlas byl původně navržen pro vyhledávací a záchranné mise, ale díky svým schopnostem a adaptabilitě se otevírají možnosti jeho využití i v dalších oblastech. Boston Dynamics popisuje tento model jako "nejdynamičtější humanoidní robot na světě", což dokládá jeho schopnost samostatně vstávat z lehu, provádět složité pohyby těla a dokonce otáčet hlavou o 180 stupňů.

Design robota je elegantnější ve srovnání s jeho předchůdcem a s beztvarou hlavou připomínající prstencové světlo se robot jeví méně jako oblek a více jako samostatná entita. Tvůrci zdůrazňují, že ačkoliv Atlas má humanoidní podobu, jeho pohyby jsou optimalizovány pro efektivitu a přesahují běžné lidské schopnosti.

V nadcházejících měsících a letech se společnost chystá demonstrovat, jaké úkoly může robot skutečně zvládnout. Článek týkající se rozloučení se s původní verzí robota Atlas naleznete pod přiloženým odkazem ZDE.