Bluesky, decentralizovaná sociální síť, se během posledních dnů ocitla v centru pozornosti díky masivnímu nárůstu uživatelů z Brazílie. Podle oficiálního prohlášení platformy vzrostl počet jejích uživatelů o 2,6 milionu, což představuje zásadní růst vzhledem k jejímu celkovému počtu, který předtím činil přibližně 8,8 milionu. Výrazná většina nových členů, více než 85 %, pochází z Brazílie, což znamená více než 2 miliony lidí.

Náhlý příliv uživatelů souvisí s rozhodnutím brazilského Nejvyššího soudu, který nařídil zablokování sociální sítě X. K tomu došlo poté, co platforma odmítla smazat určité účty, které byly obviněny z šíření dezinformací. Soudce Alexandre de Moraes, který nařídil blokaci, také přikázal společnostem Apple a Google, aby odstranily aplikaci X z jejich obchodů, a uživatelům, kteří se pokusí platformu obejít pomocí VPN, hrozí vysoké pokuty.

Po zavedení tohoto zákazu se mnoho Brazilců obrátilo na alternativní platformy, přičemž Bluesky zažil nebývalý růst aktivity. V posledních dnech srpna a na začátku září zaznamenala platforma prudký nárůst denních lajků, repostů i počtu sledujících.