Úterý byl smutný den pro všechny milovníky telefonů BlackBerry s BlackBerry OS, dříve známý jako RIM. 4. 1. 2022 byl totiž posledním dnem, kdy si majitelé z těchto zařízení mohli zavolat nebo napsat SMS bez problémů.

Dnes to sice také jde, ale není to stoprocentní. Ptáte se proč? Odpověď je nasnadě. Po ukončení partnerství s čínskou společností TCL se firma rozhodla vypnout servery.

Spousta lidí si řekne, že vypnutí serverů nemůže způsobit nefunkčnost základních funkcí mobilního telefonu, a měli by pravdu. Jenže to neplatí u mobilních zařízení s ostružinou na zádech využívajících BB OS.

BlackBerry si zakládalo na bezpečném a neproniknutelném operačním sytému, a to včetně hlasové či datové komunikace. Právě proto tato data proudila skrz servery, kde byla šifrována.

Vypnutím serverů sice majitelé těchto zařízení nepřišli o možnosti volání, i když několik médií v ČR napsalo že ano, ale nezaručují, že bude fungovat spolehlivě.

Sám jsem otestoval posílání SMS a volání ze SIM karty jednoho z českých operátorů přes svůj BlackBerry Passport. Vše fungovalo, jak má. Ostatně i sama společnost v tiskové zprávě píše, že funkce volání „nemusí fungovat správně“, ne že nebude, a to je podstatný rozdíl. Co se týče ostatních služeb; ty jsou omezovány či nefungují vůbec už hezkou chvíli.

Právě ono šifrování bylo jedním z důvodů, proč bylo BlackBerry velice oblíbené mezi firemními zákazníky a vysoce postavenými manažery. Časem však začalo ztrácet i tyto zákazníky, jelikož se ukázalo, že iPhony s iOS jsou minimálně stejně bezpečné jako BB OS. Kromě toho jsou uživatelsky mnohem přívětivější.

Jeden z posledních hřebíčků do rakve bylo partnerství s čínskou společností TCL, což důvěru zákazníků ještě více podkopnulo. Během tohoto partnerství však nebylo výrobcem přímo BlackBerry, ale TCL. Ti vytvořili několik modelů jako jsou KeyONE, Key2 nebo DTEK. Ironií osudu je, že právě z těchto mobilních telefonů si v klidu zavoláte i dnes, jelikož používají Android, a ne operační systém od BlackBerry.

Dnes se společnost BlackBerry zaměřuje hlavně na vývoj bezpečnostního softwaru.

Článek připravil a zdarma poskytl: Jiří Vosmik – 3NDorCZE