Pokud patříte mezi uživatele, kteří touží po zvýšené bezpečnosti při brouzdání internetem a nestojí o sledování ze strany korporátů, určitě jste slyšeli o vyhledávači DuckDuckGo. Ten se chlubí řadou schopností s cílem provalit co nejméně informací o identitě uživatele a je zcela zdarma. Nyní jeho tvůrci vydávají stejnojmenný prohlížeč pro Windows a stáhnout si jej můžete i vy.

Na blogu Spread Privacy tvůrci oznámili spuštění veřejnosti dostupného beta programu. Pro získání přístupu k prohlížeči tak není nutné vystát virtuální frontu, obdržet pozvánku a bůhvíco dalšího.

Od DuckDuckGo pro Windows lze očekávat víceméně to, co je již nějakou dobu dostupné majitelům Maců či zařízení s Androidem nebo iOS. Vývojářský tým slibuje plynulý uživatelský zážitek bez zbytečného balastu a „nejlepší funkce pro ochranu soukromí“. Ve srovnání s Google Chrome, který je v současné době suverénně nejpoužívanějším prohlížečem světa, má využívat až o 60 % méně dat, a to díky blokování trackerů na webových stránkách.

DuckDuckGo je skutečně napěchovaný bezpečnostními vychytávkami. Tvůrci zvýrazňují například správce hesel, který nabízí i generování bezpečných a unikátních hesel pro přihlašování do on-line služeb. Již brzy navíc bude spuštěna soukromá synchronizace mezi prohlížeči DuckDuckGo na různých zařízeních uživatele.

Lákadlem má být také přehrávač Duck Player, jenž umožňuje sledování YouTube videí bez toho, aby byli uživatelé sledováni.

Zde je ale dobré zmínit, že jakékoliv funkce spojené s blokací reklam, mezi něž patří právě i Duck Player, obvykle nebývají zrovna ohleduplné vůči tvůrcům internetového obsahu. Pokud je tedy chcete maximálně podpořit, ad-block si, prosíme, vypněte.

Vývojáři DuckDuckGo pro Windows se chlubí těmito vychytávkami:

Duck Player, přehrávač YouTube, který umožňuje sledovat videa YouTube bez reklam narušujících soukromí a zabraňuje tomu, aby zobrazení videa ovlivňovala vaše doporučení.

Blokování sledování, které jde nad rámec možností prohlížeče Chrome a dalších prohlížečů. Například naše ochrana proti načítání sledovacích zařízení třetích stran blokuje skrytá sledovací zařízení od společností, jako je Google a Facebook, která se skrývají na jiných webových stránkách dříve, než se stihnou načíst. 

Chytřejší šifrování, zajišťuijící, že více navštívených webových stránek a odkazů, na které kliknete, je šifrováno ve srovnání s jinými prohlížeči.

Správa vyskakovacích oken se soubory cookie, nástroj, který automaticky vybírá nejprivátnější dostupné možnosti a skrývá vyskakovací okna se souhlasem se soubory cookie.

Tlačítko Fire, které jedním kliknutím vypálí poslední data procházení. (K dispozici je také praktická možnost „Fireproof“ pro všechny weby, na které chcete zůstat přihlášeni.) 

Ochrana e-mailu, která dokáže při online registraci skrýt vaši e-mailovou adresu pomocí jedinečné adresy @duck.com.