Sociální síť X se potýká s několika problémy. Kromě nedostatku financí také aktivně bojuje s masivním počtem roboticky řízených účtů, které lze z platformy vymýtit jen horko těžko. Elon Musk už v polovině září avizoval, že zváží zpoplatnění celé sítě, protože se dle jeho slov jedná o jediný způsob, jak se s boty vypořádat. Nový platební model už dostává první rozměry.

Informace jako první přinesl zahraniční portál Fortune s odkazem na svůj zdroj a později je potvrdil také sám majitel platformy. K tomu, aby noví uživatelé mohli využívat některé z úplně základních funkcí, si budou muset zaktivovat předplatné o ceně jednoho dolaru ročně (v přepočtu 23 korun).

Musk ve svém příspěvku potvrdil, že číst příspěvky bude moct každý bezplatně, ale vytvářet své vlastní, popřípadě prostřednictvím komentářů reagovat na posty cizích uživatelů, už bude předplatné vyžadovat.

Oficiální účet zákaznické podpory na X hovoří o testování na Filipínách a Novém Zélandu. Zmiňuje také, že předplatné bude požadováno i pro interakci s příspěvky, takže bez odeslání platby nepůjde udělit ani lajk.

Elon Musk znovu zdůraznil, že zavedení předplatného je jedinou cestou, jak eliminovat boty bez nechtěných blokací skutečných uživatelů. Poznamenává, že se X robotických účtů nezbaví úplně (což je pochopitelné, protože to prakticky není možné), ale prý bude tisíckrát těžší je na platformu dostat.