V červenci loňského roku bylo oficiálně oznámeno, že vývoj mimořádně kompaktních počítačů Intel NUC převezme tchajwanský výrobce ASUS. Jednalo se o vcelku překvapivý krok, neboť modrý tým ještě předtím oznámil definitivní konec této produktové řady jako důsledek interních změn s cílem odstranit další náklady.

ASUS od Intelu převzal de facto vše, co bylo s NUC spojeno, a momentálně zajišťuje prodej dříve vydaných modelů, stejně tak se ale stará o zákaznickou podporu a záruky. K tomu aktivně pracuje na vývoji dalších NUC počítačů, mezi nimiž je také kousek spadající pod hráčskou značku Republic of Gamers.

Ultra kompaktní počítač ASUS ROG se představí už v pondělí v rámci prezentace zasazené do technologického veletrhu CES 2024. V krátké upoutávce, kterou firma zveřejnila na sociální platformě X, nastiňuje designové provedení počítače a také slibuje, že bude malý a výkonný, což by se tak nějak dalo očekávat.

Server Videocardz poznamenává, že se ASUS ROG NUC jeví jako určitý duchovní nástupce Intel NUC 12 Enthusiast, který byl navržený tak, aby zaujal především hráče. Vybaven totiž byl vcelku silným procesorem a grafickou kartou Intel Arc A770M se 16GB VRAM. ASUS však dosud nevydal žádné zařízení, které by bylo vybaveno kartou Arc od Intelu. ROG NUC tedy buď nabídne něco od Nvidie či AMD, anebo bude úplně prvním produktem s modrým hráčským GPU.

Konkrétní detaily související se specifikacemi se teprve dozvíme. Stejně tak prozatím nemáme žádné podrobnosti k ceně či dostupnosti.