Po vydání Steam Decku se s kapesními konzolemi od dalších konkurenčních firem roztrhl pytel. Nejde přitom jen o zařízení, na nichž přímo běží nejrůznější počítačové pecky, ale také o speciální konzole určené pro hraní přes cloud. Tentokrát se ale zaměříme na onu první škatulku, do níž se bude řadit i další handheld od čínské společnosti AYANEO.

O různých konzolích z dílny tohoto startupu jsme více psali v létě loňského roku, každopádně nyní považuji za určitou povinnost se k nim vrátit. Předmětem ale nyní nejsou starší konzole, nýbrž zbrusu nová, která je momentálně v přípravě. Poháněna přitom bude hardwarem nové generace a pochlubí se i 8palcovým displejem.

AYANEO své fanoušky láká prostřednictvím Twitterového účtu na nový handheld zvaný NEXT 2. Pod jeho kapotou bychom měli najít dosud nespecifikovaný procesor Ryzen 7000. Ještě ale není úplně ten správný čas k jásotu – řada Ryzen 7000 totiž neskýtá pouze procesory postavené na nejnovější architektuře Zen 4, nýbrž i ty, jež využívají starší Zen 3, Zen 3+, nebo dokonce Zen 2.

V příspěvku také stojí, že máme počítat se samostatným GPU. Pokud si AYANEO nespletla pojmy a ve finále se nedočkáme pouze integrované grafiky, mohli bychom se rovněž těšit na nějakou novinku od AMD. Jediným důvodem pro skepsi je zde ale spotřeba – nově odhalená GPU pracují nejméně 50 wattech, což by bylo na zařízení tohoto typu docela velké číslo. Ve hře ale stále ještě může být varianta, že AYANEO NEXT 2 bude vybaven nějakým grafickým procesorem, který AMD teprve uvede. To by rovněž vysvětlovalo, proč v tweetu nebyla zmíněná ani řada, do níž GPU zapadá.

AYANEO tvrdí, že nový handheld představí už brzy.